RC model show Bolešiny 2019

Dne 20. července se naši teamoví piloti František Nodes, Jan Špatný, Marek Plichta a Milan Valenta zúčastnili dvacátého ročníku RC model show Bolešiny 2019, aby společně s ostatními oslavili kulaté dvacáté výročí od založení leteckomodelářského klubu Bolešiny. Tato akce patří k jedné z největších leteckomodelářských akcí na západě Čech. Každoročně přiláká desítky pilotů se zajímavými modely letadel a stovky diváků.

Velký potlesk sklidili Marek s Milanem díky společné akrobacii plné extrémních obratů, při kterých se divákům tajil dech. František Nodes, reprezentant České republiky na mistrovství světa v královské maketářské kategorii F4C,  zkušeně předvedl svůj soutěžní model Christen Eagle. Jan Špatný zahajoval letový program ukázkou elektromotorem poháněného akrobatického speciálu Slickem 580 o rozpětí 2,7 metru. Shodný model předváděl Václav Starý, a oba piloti mimo vysílačů JETI Duplex DS-24 a rozvodných desek CentralBox 200 spoléhají i na regulátory JETI SPIN 300 PRO. Honza v dalších ukázkách předvedl Extru 330SC o rozpětí křídel 2,25m a maketu Československého akrobatu Zlín  Z526 AFS. Byly k vidění i nové vysílače JETI DS-12. František Horna se žlutou DS-12 v pultu bojoval proti Honzovi s červenou DS-12 v souboji EPP modelů se stuhou. Do tvrdého souboje se také zapojil Tomáš Karban. Ten spoléhal na vysílač DC-16. Další, černou DS-12 přivezl Jaroslav Chroustovský, který létá s Yakem 54 o rozpětí 1,86m poháněným benzínovým motorem.  Miroslav Šupka se svým atraktivním hornoplošníkem Savage Bobber řízeným modrou DS-12 nakonec nelétal z důvodu závady na přijímačové baterii, jeho model uvidíme ve vzduchu snad na některém z dalších ročníků.  A výše jmenovaní nejsou zdaleka všichni piloti, kteří spoléhají na výrobky firmy JETI model. Za důvěru všem pilotům děkujeme!

Hlavní program byl ukončen úderem osmnácté hodiny. Po ukončení piloti využili krásného počasí a pokračovali ve volném létání. Milan Valenta na úplný závěr dne ještě překvapil účastníky nočním akrobatickým letem na hudbu s jeho dvoumetrovým speciálem Extra 300.

I my se přidáváme ke gratulacím a Modelklubu Bolešiny blahopřejeme  k dvacetinám!